Tuesday, 14 February 2012

Infatuation vs Love


Salam guys,
Before start, I would like to declare something about this entry, actually it had been a month for me to come up with this very piece, and the truth is, aku tak tahu kenapa jadi macam ni, benda ni seakan-akan berlegar-legar dalam pikiran.. selagi tak ditulis selagi tu la rasa tak puas hati tu ade.. haish… 

Ok, now we start, infatuation kalau dalam bahasa melayu orang panggil gila bayang kot.. yang ni definition aku sendiri sebab nyer google translate tak boleh diharap sangat and meaning yang diberi oleh abang google selalu jer buat aku gelak sorang-sorang depan lappy ni.. kalau korang tau meaning yang lagi cun do suggest.

Kalau korang nak tahu or yang dah tau sila buat-buat tak tahu bahawa infatuation adalah keadaan dimana kamu meminati seseorang kerana nafsu sahaja, saya ulang NAFSU yer tuan-tuan dan puan-puan..bukan kerana hati orang tu atau iman orang tu.... contohnyer anda minat dia tu kerana : 


  •   suka-suka, tak nak kawin pun dengan dia.. pikat banyak2 buat stock.
  • paras rupa (asal comei siket terus minat,admire, termimpi-mimpi)
  •  bentuk badan ( yang ni malas nak komen )
  •  harta ( macam gold digger, pisau cukur )
  •   jawatan ( ni nak tumpang glamour..tak abes2 )

dan..banyak lagilah... ada kes yang tiba-tiba minat kat orang tu sebab kawan dia pun minat orang tu (org macam ni memang tak boleh buat kawan) so it can be simplified that kalau ko suka kat someone because of the things above...tu lah infatuation..  ia lebih kepada nafsu dan bukan perasaan.. kau sukakan dia tak ikhlas lah tu..and perasaan minat pada seseorang ni tak tahan lame, kejap minat orang tu kejap minat yang ni pulak.. tak kisah la ko declare ke tak perasaan kau tu .. still bende same and not LOVE. Kau mengharapkan orang yang ko minat tu, suka dekat kau jugak same macam perasaan ko kat dia larh.. tapi if it is love ko takkan harapkan balasan cinta pun.. ko sabar jer tunggu orang tu.. walaupun die tak jeling pun kat ko..cian..
berdasarkan ape yang aku bace.. Infatuation ni ade relate dengan biological fact… which is bila ko minat/tergila-gilakan someone ko akan : 

  • mengalami lonjakan dopamin yang bergegas melalui otak menyebabkan ko rasa nyaman/baik.
  • Norepinephrine mengalir melalui pengeluaran otak merangsang adrenalin menyebabkan jantung berdebar-debar..(selalu terjadi  bila ko dengar nama orang yang ko minat or terserempak dengan dia)  
  • Phenylethalimine (terdapat di dalam coklat) mewujudkan perasaan bahagia meminati orang tu
  • Perasaan ingin bermesra dengan orang yang ko minat akan akan membuak-buak yang disebabkan oleh oxytocin iaitu hormon keberahian seksual yang utama menandakan puncak syahwat dan perasaan kasih sayang yang tak bertempat.

Fuhh.. rasa macam Dr plak… hehe …Ok lagi 1… infatuation akan hilang  berlalu pergi dengan masa while if betol korang suka kat orang tu I mean cinta tak kisah la berapa tahun tak jumpa, tak contact ..that person still remain in your heart… that’s what we called cinta insan........


kasi besar baru nampak jelas, ye dop ? 


 and the most strong love of all is love to Allah and Rasul.. surely it is not an infatuation… (:   bye. Salam...

2 0 comments:

aReLaN said...

sebab tu cinta tak memerlukan sebab.kalau bersebab,bila sebab tu hilang,maka hilanglah cinta.hmmm

Myss Irah said...

arelan : setuju sgt... kalau org tnye nape kite suke seseorang tu...kite xkan dapat jwb punyer.. (lau btol2 cinta la...) ^^,