Wednesday, 11 May 2011

Ciri-Ciri Suami Yang Baik


Yang ni MI nak share ape yang MI belajar during PAI class..lama da belajar tapi baru nak post..^^
minat sangat topik macam nii.. hehe XD


  • Bersifat takwa - Orang yang memimpin perlu menjadi lebih baik berbanding orang yang hendak dipimpin
  • Kasih sayang ( Mawaddah & Rahmah ) loving
  • Bergaul dengan isteri dengan cara yang paling baik - wa'a syiru
  • responsible/ ra'ie / jangan dayus
  • bersifat terbuka ( jangan cepat cemburu membanbi bunta ) 

Sikit jer pun point penting dia..explanation Ustaz yang panjang.. korang explain sendiri- sendiri la yer.. ^^,

8 0 comments:

~~kimz~~ said...

lebih kurang diri saya tu..heheheh.. :) nice entry.. follow u..

Halimatun Sa'adiah said...

amboii cik kimz,promote diri nampk??

Abang Long said...

Salam...nice entry..w'pun simple tapi bermanafaat. Cuma, bila kita berfikir tentang ini minda perlu dibuka luas-luas kerana jika diikut secara direct 100% maka ramai la yg tidak mahu berkahwin coz sukar mencari watak suami yg seperti itu. Suami dan isteri adalah pelengkap kehidupan masing2, jika suami ada kekurangan isterilah yg akan melengkapkannya dgn menuruti batas2 yg digariskan agama.

Myss Irah said...

~~kimz~~ : ha ? yeke.. bgus2 la... lau xkawin lg p kwin cpt2.. ^^,

Myss Irah said...

Abang Long : stuju sgt... sye wat ringks2 jer..pdahal explanation dia pnjng lg.. hehe (:

Myss Irah said...

Halimatun Sa'adiah : xpela.. die optimis tu.. bgus2..^^

cIk IRa said...

errkkk...eden lom kawen...tp menambah ilmu la sat... heee~

Azam Husni said...

hmm, mana nak cari yg mcm ni? susah dah sekarang.. tapi Tuhan Maha Adil,firman Allah: 'attayyibun littayyibat'(org2 lelaki yg baik itu hanya untuk wanita2 yg baik) ^^

so, kalau nak orang yg baik, kita kena jadi baiklah...jom jadi baik.. =)