Thursday, 19 May 2011

Atasi Rendah Diri



Lately MI selalu jer ada feeling ni. down jer ... kenapa ea..? midlife crisis ? of course tak..! baru 19 kot.. tapi..selepas ditilik dan dibelek2, punca-punca nya dah berjaya dikenal pasti dan of course takkan di-revealkan kat sini.. :P ( berlagak macam korang nak tau.. )

Actually persaan rendah diri itu bagus cuma perlu bertempat..

::: ini adalah contoh rendah diri yang bertempat :::

Wartawan : Tahniah En. Haekal ! anda berjaya mengekalkan Anugerah Engineer Paling Popular selama  8 tahun berturt-turut..!
En.Haekal : Alhamdulillah.. kejayaan ni rezeki dari Tuhan untuk saya yang serba kekurangan ini..


::: ini adalah contoh rendah diri yang tak bertempat :::

Mak : Pergi la belajar nak.. bagi sharp siket  RAM otak tu... 
Anak : tak pelah mak.. saye memang ditakdirkan untuk jadi macam ni... ( padahal diri sendiri yang malas nak belajar ) 

kalau asyik dok pikir macam ni memang teruk la.. ape pun tak boleh..~~~

Perasaan rendah diri ni berpunca dari rasa malu....


Punca Malu

  1. Tak kenal diri
  2. Fokus pada kehebatan orang lain
  3. Gagal pamer kehebatan diri
  4. Latar belakang keluarga
  5. Kegagalan yang lalu'
  6. Ingkar perintah Tuhan
  7. Label diri yang negatif


So.. nak atasi macam mana  ???


Petua menangani malu


  • Kenal diri dengan mendalam
  • Doa untuk yakin diri 

    Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.


  • Bergaul dengan orang yang positif
  • Cungkil bakat terpendam
  • Bentuk penampilan baru
  • Baiki penampilan diri
  • Kawal pemikiran dan tukar label mentaliti

Sifat rendah diri itu bagus tapi merendah-rendahkan diri itu yang tak bagus - Dato' Dr Fadzilah Kamsah

6 0 comments:

アヌム ちゃん said...

Salam.
Datang visit sini..dan baca entri :) nice blog~
Sudi2 la visit me @ frommetoyou eh..arigatou..(^____^)

Mr.h said...

-_-

aku islam said...

bagusla artikel ni.. tahniah tuan blog.. :)

fara feroza said...

best2..kena amik doa tu..kena hafal ni..:)..tq

Anif Abdullah ® said...

terima kasih..info yang sgt berguna :)

Inugami Zamura said...

artile ini adalah paling macho..
nice job dude..
bhahaha..
Blog Saya ^^